Ce inseamna ecologic? La noi in tara asa se certifica produsele - ecologic. In afara, exista denumirea de BIO sau Organic, denumiri imprumutate si la noi dar fara niciun suport in produs, adica este doar o gaselnita de marketing. Acreditarea ecologica se innoieste anual pe baza unui control riguros. Oricum, odata realizate investitiile pentru trecerea la apicultura ecologica nu are sens sa nu te tii de treaba ca sa o pastrezi.
Ce inseamna Zumzete din Flori - Miere Ecologica?
- Nectarul este cules de albine din zone nepoluate, doar din flora spontana. Asta insemna ca nu mergem cu stupii in pastoral la culturile mari (rapita sau floarea soarelui) decat daca acestea sunt acreditate la randul lor ecologic (nimeni, nimic pe la noi prin zona). Totodata si vatra stupinei trebuie sa fie departe de marile culturi.
- Sortimentele produse anul acesta sunt din zona deluroasa si de munte a Moldovei (de pe malul Siretului pana in muntii Nemirei) doar din flora spontana (pomi fructiferi, paducel, papadie, salcam, tei, faneata). Mierea de salcam si cea poliflora sunt acreditate si ca Produs Montan - certificare data de Ministerul Agriculturii celor care produc in zona de munte a tarii.
- Tratamentele pentru inlaturarea paduchelui Varoa Destructor (da, stiu ca nu stiati dar si albinele au paduchi care transmit boli in stup ce le afecteaza pana la moarte) sunt certificate pentru agricultura ecologica, adica sunt neinvazive si nu au la baza antibiotice
- Foitele de ceara pe care albina isi construieste fagurii sunt ecologice
- Stupii sunt colorati cu vopsele la randul lor ecologice
- Mierea este filtrata doar o singura data in momentul extragerii, de aceea este posibil ca in borcane sa mai gasim mici bucatele de ceara si propolis, pe care nu le-ati gasi daca am incalzi-o
- Nu incalzim mierea pentru ca altfel devine doar indulcitor. Mierea noastra este hrana vie ce isi pastreaza toate vitaminele, minerale si enzimele
- Mierea isi urmeaza procesul natural de cristalizare frumos in borcane (zaharisire), la fel cum se intampla normal si in stup.
- Nu o supuneti temperaturilor mai mari de 35 C pentru ca o sa-si piarda din proprietati
Tare mandri suntem de ce a iesit!
Pofta buna la o portie zdravana de sanatate!