Bunătăți vesele, responsabile, sănătoase

Ce fac albinele iarna?

Ce fac albinele iarna?
De vreo 2-3 ani, la noi aici in Subcarpati, vremea este teribil de ciudata. Iarna s-a mutat mult in primavara, adica, daca in decembrie avem temperaturi cu plus, in martie, cand ar trebui sa se dezmorteasca, te izbeste cate o zapada cu inghet de nu stii ce sa mai faci. Incalzirea globala de care tot se vorbeste este aici si o simtim din plin. Schimbarile bruste de temperatura de la o zi la alta sunt tot mai dese si, din pacate, afecteza bioritmul albinei. Ne e greu noua sa ne adaptam la conditiile astea, daramite albinutelor, asa ca grija si stresul de a le tine sanatoase si de a le pregati cum trebuie pentru iernat au crescut exponential. 

Ca sa intelegem ce se intampla iarna in stup trebuie sa incep cu povestea din toamna.
La noi, regina inceteaza sa mai depuna oua pe la inceput de octombrie cand vin si primele nopti friguroase. Tot atunci, le comanda albinelor sa se restranga ghem pe viitorul spatiu de iernat. Acest ghem se formeaza in fata stupului, la urdinis, si se deplaseaza usor in partea de sus a stupului pe parcursul iernii, consumand incet-incet rezervele de miere. Daca in miezul verii un stup putenic are pana la 50.000 de albine, acum, mai raman aproximativ 10.000 care trebuie sa fie sanatoase si viguroase ca sa poata trece iarna cu bine.

Acest ghem se formeaza din ratiuni simple de consum. Au de incalzit un spatiu mai mic si automat consuma si mai putina mancare. Ganditi-va la acest ghem ca la o minge care la 10 grade sta rasfirat (cam ca o minge de fotbal) si cand e frig, la -5 grade, se strage si ajunge in volum cam cat o minge de handball. In ghem, albinele isi reduc activitatea si se freaca usor una de alta schimbandu-se intre ele de la exterior la interior, singura care ramane tot timpul in mijloc (unde este si cel mai cald) fiind regina. Mai tineti minte imaginile cu pinguinii care stau ingramaditi unul in altul protejandu-i pe cei mici? Fix asa e si la albinute.

De stiut ca albinele care trec iarna traiesc pana aproximativ 5-6 luni, acest lucru datorandu-se perioadei scurte pe care o petrec in afara stupului si, automat, uzurii mult mai mici. Prin comparatie, o albinuta destoinica traieste vara maxim 45 de zile. Albina de iarna traverseaza cea mai critica perioada a anului si de aceea este important ca hrana sa fie de cea mai buna calitate. Nectarul si polenul, adunate vara de pe dealuri de surate lor, le ajuta sa treaca cu bine peste iarna si sa isi inceapa activitatea in primavara cu pierderi minime.

Primul cules intens pentru albinele noastre este cel de la salcam, productia de miere fiind astfel direct corelata cu numarul albinelor din stup dar si cu starea lor de sanatate. 

Speram cu totii la o iarna blanda si la o primavara asa cum trebuie! 


Adi Lupchian
Apicultor
Stupina Ecologica Zumzete din Flori




 
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri 09:00 - 15:00
Timp maxim de raspuns: 1 zi lucratoare

0745 342 444 0747 122 341 daniela@zumzete.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!