Problemele respiratorii isi cam fac de cap iarna, cand mucii, tusea seaca sau productiva si nasul infundat nu ne mai dau pace. Putem spune ca, in aceasta perioada, organismul nostru este mai slabit - nu facem atata miscare pe cat ar trebui, ne lipsesc razele soarelui, iar vitaminele si mineralele pe care le-am putea lua din fructe si legume proaspete si de buna calitate sunt in cantitati mult mai mici.
Desigur, putem ajuta organismul cu remedii naturiste, din plante uscate cu grija dar si cu siropuri, miere si tincturi. Remediile naturale vin in ajutorul nostru dar tratementul trebuie sa fie consecvent pentru ca plantele isi fac efectul in timp.
Pentru afectiunile respiratorii – bronsite, laringite, traheite, tuse dar si pentru astmul brosic si alergii, avem la dispozitie Ceaiul pentru afectiuni respiratorii din plante alese pe spranceana: cimbrisor de camp, podbal, nalba de padure, iarba mare, plamanarica, sovarf si patlagina. Deloc amarui, ceaiul are un gust placut si poate fi indulcit cu o lingurita de Miere de Salcam pentru a accelera actiunea expectoranta, antispastica, antiinflamatoare si de fluidizare a secretiile traheo-bronhice.
Pentru tusea seaca sau productiva este indicat si Siropul de muguri de pin, limba cerbului, patlagina si cimbrisor care calmeaza tusea si ajuta la eliberarea secretiilor, luat simplu sau impreuna cu Ceaiul pentru afectiunii respiratorii. Cu un gust placut si dulce, siropul poate fi consumat si de copiii mai marisori, incepand de la 3 ani.
Pentru nasul infundat din timpul racelilor dar si pentru perioadele de tuse va recomandam Uleiul esential si Pur de Eucalipt, cateva picaturi intr-un bol cu apa asezat pe calorifer sau in difuzor purifica si improspateaza aerul, ajutand la desfundarea nasului.
Pandemie sau nu, problemele respiratorii trebuie tratate cu seriozitate si prin vizite regulate la medicii specialisti.
Sanatate multa ca sa trecem cu bine si de iarna aceasta!